Методика класифікації сфрагістичних пам’яток (на прикладі сільських печаток Галичини пізньомодерного періоду) - Голій, Роман (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2023)
Окреслено теоретичні та практичні аспекти класифікації сфрагістичних пам’яток. На прикладі печаток, які зберігаються у відділі рукописів ЛННБ України ім. В. Стефаника та у відділі нумізматики Національного інституту ім. Оссолінських у Вроцлаві, розкрито основні вузькоспеціальні поняття, що уможливлюють фахову інвентаризацію та науковий опис сфрагістичного матеріалу. У сфрагістиці використовують такі способи класифікації печаток: за видом, за різьбою, за матеріалом, за типом зображення, за правовими функціями, за способом опечатування, за формою, за епохами, за власником. Причому кожен фахівець обирає ті підходи для класифікації сфрагістичного матеріалу, які відповідають тематиці та хронологічним межам дослідження. Щоб унаочнити поняттєвий апарат, обрано сільські печатки Галичини кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. Це додатково актуалізує публікацію, оскільки згаданий сегмент сфрагістики малодосліджений і потребує спеціального розгляду. Водночас галицькі сільські печатки охоплюють різні типи та види, тому можуть широко ілюструвати методику класифікації сфрагістичних пам’яток. Відзначено такі типи печаток: агіографічні, гербові, гласні, емблематичні (символічні), з архітектурним мотивом, з довільним зображенням, написові.