Дарчі написи на книгах як свідчення збагачення фондів книгозбірень та благодійництва - Рибчинська, Наталія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2022)
Розглянуто дарчі написи на книгах із фондів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, виявлені в процесі підготовки у відділі наукової бібліографії багатотомного бібліографічного покажчика «Українська книга в Галичині, на Буковині, Закарпатті, Волині та в еміграції, 1914–1939». Наявність написів на книгах означеного періоду свідчить про те, що подарунки були одним із важливих джерел поповнення державних і приватних бібліотек, тому інскрипти мають вагоме значення для вивчення історії цих книгозбірень. З Бібліотеки Наукового товариства імені Шевченка та книгозбірні «Студіону» ЛННБ України ім. В. Стефаника отримала унікальну колекцію україніки. Окремі інскрипти виконують книгознавчу функцію і можуть слугувати джерелом додаткових відомостей про саму книгу і навіть компенсувати відсутність деяких елементів бібліографічного опису. Також дарчі написи дають змогу деталізувати біографії дарувальників та адресатів, окреслити коло їхніх родинних і дружніх стосунків, наукових і громадських взаємозв’язків.