Дорога Василя Стефаника в українській літературі (60-річний ювілей письменника в західноукраїнській пресі) - Ґабор, Василь (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2021)
Проаналізовано широкий спектр публікацій у західноукраїнській пресі 1931 року, присвячених життю і творчості видатного українського письменника Василя Стефаника, під час святкування його 60-річного ювілею. Наше завдання — дослідити реакцію провідних видань на відзначення річниці від дня народження письменника, жанрові особливості і тематику публікацій, домінування тих чи інших оцінок тогочасної критики та резонанс, який вони спричинили серед читачів. З’ясовано, що провідні часописи Галичини, такі як «Діло», «Літературно-Науковий Вістник», «Громадський Голос», «Новий Час», «Нові Шляхи», «Нова Зоря», «Господарсько-Кооперативний Часопис» та ін., присвятили ювілею В. Стефаника окремі номери, опублікували самостійні додатки та одноденну газету «Дорога: Василеві Стефаникові у 60-ліття Його дороги життя» (Львів, 1931). Серед схвальних публікацій про В. Стефаника, виданих під час святкування його 60-річного ювілею, у галицькій пресі ми виявили декілька гострокритичних статей про письменника. На тлі майже суцільного позитивного сприйняття В. Стефаника гостра критика О. Назарука і М. Пасіки, як це не парадоксально звучить, дала змогу читачам детальніше ознайомитись із В. Стефаником як живою людиною, з чеснотами й недоліками, але зовсім не применшувала його величі.