ВИДАВНИЧИЙ КООПЕРАТИВ «ІЗМАРАГД»: ІДЕОЛОГІЧНІ ТА КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ УМОВИ ТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ - Пірко, Марія; Якимович, Богдан (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2021)
Розглянуто умови заснування кооперативних видавничих спілок зок¬рема «Ізмарагду» під управою Михайла Матчака, у контексті національної політики міжвоєнної Польщі, висвітлено ідеологічні засади цієї установи, основні напрями роботи. Зосереджено увагу на співпраці кооперативу з іншими видавничими осередками Галичини в 20–30-х роках ХХ ст. На основі друкованої продукції видавництва проаналізовано тематичний репертуар, її орієнтованість на читацькі інтереси та шляхи книгорозповсюдження. Зроблено спробу з’ясувати вплив книжкових видань «Ізмарагду» на освітній та культурний розвиток, формування національної свідомості українців краю.