ВОЛОДИМИР ДОРОШЕНКО ПРО РОЗБУДОВУ БІБЛІОТЕКИ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА імені ШЕВЧЕНКА В УМОВАХ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ: ОЧІКУВАННЯ ТА РЕАЛЬНІСТЬ (1940–1941) - Кусий, Леся (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2021)
На підставі архівних документів та спогадів останнього директора Бібліотеки НТШ В. Дорошенка відтворено його намагання зберегти цілісність і національний характер цієї унікальної книгозбірні в роки встановлення радянської влади в Західній Україні. Відображено його зусилля, спрямовані на якісне покращення фондів Бібліотеки. Висвітлено причини та обставини структурних змін, яких зазнала установа внаслідок радянської бібліотечної політики, націленої передусім на нищення культурних надбань українського народу.