«СПОГАДИ ІДЗИКОВСЬКИХ» ЯК ДЖЕРЕЛО ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВИДАВНИЧОЇ ФІРМИ «ЛЕОН ИДЗИКОВСКИЙ» - Косаняк, Наталія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2021)
Охарактеризовано документ мемуарного жанру “Pamiętniki Idzikow¬skich” («Спогади Ідзиковських») як джерело до історії книгарської та музично-видавничої справи в Україні другої половини ХІХ – першої чверті ХХ ст., присвячене історії видавничої фірми та діяльності чотирьох поколінь родини Ідзиковських у цій справі. Компанія, до якої входили видавництво, книжковий магазин, склад готової продукції, бібліотека, концертне бюро, книговидавнича школа, палітурня, друкарня, була одним із провідних культурних центрів, що надавав широкий спектр культурно-освітніх послуг. У «Спогадах Ідзиковських» подано цікаві факти тогочасного музичного життя Києва, пов’язані з діяльністю концертного бюро при нотному відділі фірми, а також контактів Владислава Ідзиковського з видатними композиторами. Для історії української музичної культури цінними є спогади про Миколу Лисенка.