Блаженний Климентій Шептицький як авторитет Української греко-католицької церкви: аналіз релігійної діяльності - Чорнописька, Вікторія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2020)
Проаналізовано роль К. Шептицького у розв’язанні релігійних і церковних проблем Східної Галичини у період конфесійно-релігійних трансформацій (1944–1946). Доведено, що орієнтація архимандрита Климентія на консолідацію духовенства й реалізацію національних прагнень українства стала визначальною у збереженні церковно-релігійного комплексу УГКЦ в період його руйнування у другій половині 40-х років ХХ ст. Аналіз документів однозначно вказав на те, що К. Шептицький був великим противником злочинної акції «возз’єднання» і своєю діяльністю продемонстрував вірність національній ідеї та церкві, підпорядкованій Апостольському первопрестолу, який давав українській нації гарантії демократичних свобод і європейських цінностей.