Про українську церкву і монастир студитів у Вифлеємі: історія одного незавершеного проєкту Митрополита Андрея Шептицького - Бойко, Юстин; Тесля, Тетяна (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2020)
Представлено історію задуманого, але незавершеного проєкту Митрополита Андрея на Близькому Сході, який полягав у заснуванні монастиря Студитів та паломницького центру для прочан з України у Вифлеємі. Перемовини у цій справі Митрополит Андрей розпочав з мелхітським патріархом Кирилом VIII. Суть проєкту мала унійний характер, оскільки у задумах Митрополита монастир з паломницьким центром повинен був стати місцем взаємного пізнання і зближення між православними і католиками. Для його реалізації Митрополит Андрей виділив великі кошти, а також почав готувати відповідні кадри з монахів-студитів. Але, на превеликий жаль, через різні обставини, головно через початок Першої світової війни, цей проєкт так і не був зреалізований. У Центральному державному історичному архіві України у Львові зберігаються документи, які стосуються різних етапів реалізації проєкту спорудження монастиря Студитів і паломницького центру для українців у Вифлеємі. Архівні документи та їх переклад публікуються вперше.