«Високоповажаний майстре!»: листування Якова Гніздовського з Романом Ференцевичем. 1977–1985 (за матеріалами відділу рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника) - Сеник, Ярослав (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2019)
Подано листування всесвітньовідомого митця Якова Яковича Гніздовського та редактора Романа Софроновича Ференцевича, яке зберігається у відділі рукописів ЛННБ України ім. В. Стефаника. Вперше до наукового обігу введено 33 листи Я. Гніздовського, які розкривають його творчу майстерню в період розквіту художнього таланту, а також 12 листів Р. Ференцевича. У Додатку прилучено ще шість листів із епістолярію Р. Ференцевича, що стосуються життя і творчості Я. Гніздовського, а також лист С. Гніздовської. Подано короткий «Спогад про одну дружбу», який Р. Ференцевич написав для публікації цього листування. У листах висвітлено творчість, напрями діяльності та різносторонні зацікавлення Я. Гніздовського, шлях поширення творів митця у США, Великій Британії, Канаді, Китаї; його участь у мистецьких і фахових організаціях, академічних установах, а також у виставковій діяльності галерей США, Канади, країн Західної Європи; функціонування літер українського алфавіту при новітніх технологіях друкування; діяльность українських мистецьких і громадських інституцій США і Канади.