Перше видання «Енеїди» (1798) Івана Котляревського у Бібліотеці Національного музею у Празі (з особистої бібліотеки Павла Йозефа Шафарика) - Ільницька, Луїза (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2019)
Досліджено примірник першого видання «Енеїди» (1798) Івана Котляревського, який подарував Павлу Йозефу Шафарику Осип Бодянський, в контексті міжкультурних зв’язків. Книга зберігається у відділі рукописів і стародруків Бібліотеки Національного музею у Празі і належить до колекції видатного славіста. Підтверджено внесок Осипа Бодянського і Павла Йозефа Шафарика в утвердженні статусу української мови як самостійної серед інших слов’янських мов на основі аналізу їх листування.