Марія Вальо як дослідник видавничої діяльності Якова - Кошик, Наталія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2015)
Марія Вальо — одна із перших дослідників в Україні, яка в 90-х роках ХХ ст. звернулася до вивчення і наукового осмислення друкованої спадщини відомого професійного видавця українських книжок та поштових листівок українознавчої тематики Якова Оренштайна з Коломиї (1875– 1942). У низці публікацій М. Вальо достойно оцінила внесок Я. Оренштайна у розвиток української культури.