«Бо такий у нас менталітет…» (за матеріалами фейлетонів Романа Купчинського, вміщених у газеті «Діло» за 1924–1939 рр.) - Михалюк, Мальвіна (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2015)
Досліджено одну з тем літературних фейлетонів Романа Купчинського, опублікованих у газеті «Діло» (1924–1939), що акцентують увагу на проблемі впливу ментальних особливостей українського народу на внутрішньосуспільні процеси українців Східної Галичини, які перебували в складі Другої Речі Посполитої.