Шарж у системі зображальних жанрів сатиричної - Зикун, Наталія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2015)
Досліджується шарж як елемент системи зображальних сатиричних жанрів у контексті посилення тенденції візуалізації друкованих ЗМІ. Доводиться генетичний зв’язок із карикатурою як публіцистичним жанром, побудованим на викривленні об’єкта відображення з метою його викриття. Встановлюються функції шаржових публікацій і особливий характер публіцистичності.