Яків Оренштайн як видавець творів Тараса Шевченка - Кошик, Наталія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2014)
Здійснено огляд творів Тараса Шевченка, опублікованих у Лейпцигу в 1918–1923 р. у видавництві Якова Оренштайна «Українська Накладня», зокрема: «Кобзар» Шевченка, твори у трьох томах, повне видання творів у п’яти томах, окремі видання (п’ять назв), три збірники музичних творів на слова Т. Шевченка та поштові листівки на шевченківську тематику. Висвітлено відгуки рецензентів у тогочасній пресі та коментарі, наукові дослідження сучасних критиків і книгознавців.