«У пошуках синтези»: літературознавчі розвідки Є. Ю. Пеленського в галицькій міжвоєнній пресі - Комариця, Мар’яна (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2014)
Проаналізовано історико-літературні та теоретико-методологічні студії Є. Ю. Пеленського в контексті авторської концепції циклічної зміни класичних та романтичних тенденцій у літературі. Об’єктом дослідження є статті, опубліковані на сторінках часописів «ЛітературноНауковий Вістник» («Вістник»), «Дажбог», «Дзвони», «Наша Культура», «Новий Час», «Українська Книга», а також рецензії на окремі видання вченого, вміщені в міжвоєнній галицькій періодиці.