«И всякаго рода Шугайства»: трансформація образу опришка Миколи Шугая на сторінках закарпатської і галицької преси 20–30-х років ХХ ст. - Ґабор, Василь (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2014)
Уперше проаналізовано трансформацію образу Миколи Шугая від негативної (розбійник, убивця) до позитивної (народний герой, легенда, карпатський тип) рецепції і виникнення новотворів–синонімів «шугайство» та «шугаївці» до слів «розбійництво» і «розбійники» на основі публікацій у закарпатській та галицькій пресі 20–30-х рр. ХХ ст.