Бібліотека професора Миколи Мельника (1875–1955) - Романюк, Тарас (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2014)
На прикладі наукової бібліотеки професора Миколи Мельника відстежено тривалий процес комплектування приватної книгозбірки і вплив політичних змін на формування книжкового репертуару.