Науковий контент видання «Хронїка Наукового товариства імени Шевченка» як джерело до історії товариства (1900–1914) - Пірко, Марія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2024)
Акцентовано питання інформаційного потенціалу видання «Хронїка НТШ» як джерела до вивчення історії Товариства на тлі суспільно-політичних процесів у довоєнний період. Дослідження особливостей структури друкованого органу дало змогу виявити та виокремити науковий контент: статті дійсних членів НТШ; повідомлення про наукову діяльність та зв’язки інституції з іншими науковими та культурними осередками; реєстрація друкованих видань; біографічні відомості. Збірник висвітлює напрями наукової роботи НТШ у 1900–1914 роках, наукові зацікавлення українських дослідників (історія, археографія, етнографія, фольклористика, географія, літературознавство, біографістика), виміри співпраці галицьких і наддніпрянських учених в окреслений період, організаційний зв’язок з інституціями за кордоном та активну участь членів Товариства у міжнародному науковому житті. Досліджуваний матеріал є незамінним джерелом для аналізу розвитку національної науки, зокрема гуманітаристики на початку ХХ ст., реконструкції тематики української книги, висвітлення розвитку бібліотекознавства та книгознавства, доповнення української біографістики цінною інформацією про життєвий і творчий шлях видатних українських чи закордонних учених.