Хирівський єзуїтський колегіум та його бібліотека (на прикладі фонду відділу європейської книги ХІХ–ХХ ст. Львівської національної наукової бібліотеки) - Береза, Оксана (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2023)
Висвітлено історію становлення Хирівського єзуїтського колегіуму – освітньо-виховного закладу, який належав до найкращих та найпрестижніших Колегіумів такого типу у ХІХ – середині ХХ ст. на теренах Східної Європи: від його створення у 1883 році і до ліквідації у вересні 1939 року, в часі Другої світової війни. Розглянуто етапи формування його навчальної бібліотеки та її долю в контексті перебігу різних подій в історії цієї виховної інституції. На основі виявлених примірників, що зберігаються у відділі європейської книги ХІХ–ХХ ст. Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, проаналізовано тематичне наповнення книжкового фонду, його мовну, географічну та хронологічну складову, вказано книгознавчі особливості відповідно до наукової, суспільної та культурної цінності. Акцентовано провенієнційне опрацювання віднайдених друкованих видань. Подано окремі власницькі записи гімназистів Хирівського колегіуму, що збереглися на сторінках книг бібліотеки навчального закладу отців єзуїтів.