80-річчя Томаша Масарика крізь призму ужгородських і празьких видань 1930–1931 років - Жеваженко, Ірина (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2022)
Розглянуто ужгородські та празькі видання 1930–1931 років, присвячені 80-річчю від дня народження Томаша Масарика. Проаналізовано праці українських дослідників про ставлення чеського президента до українського питання у 1920–1930-х роках. Визначено його роль в організації культурно-освітнього життя української еміграції в Чехословацькій Республіці та ставлення до представників різних суспільно-політичних течій на Закарпатті. Значну увагу приділено діяльності культурно-просвітніх установ на території Закарпаття, а також освітнім закладам та видавництвам української еміграції у ЧСР.