Яків Хонігсман та його збірка у фондах відділу рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника - Дзюбан, Роман (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2022)
У зв’язку із зацікавленням єврейської громадськості своєю історією та культурою в Західній Україні постать економіста й дослідника історії єврейської спільноти Якова Хонігсмана виокремлюється особливо виразно. Мета і завдання статті — на історико-біографічному тлі здійснити огляд нещодавно опрацьованого особового архівного фонду, що зберігається у відділі рукописів ЛННБ України ім. В. Стефаника. До статті долучено перелік основних праць ученого. Застосовано загальноісторичні та архівознавчі методи дослідження, а також біографічний метод і метод історичного джерела. Архів Я. Хонігсмана є корисним насамперед економістам, які вивчають економіку Західної України другої половини XIX – початку ХХ ст. (тодішньої Східної Галичини в складі Австро-Угорщини), аналізують процеси проникнення іноземного капіталу у промисловість Західної України. Мають вартість праці Я. Хонігсмана про життя й загибель (Голокост) євреїв під час німецької окупації Галичини в Другу світову війну, а також документи, які стосуються життя єврейської громади Львова після здобуття Україною незалежності.