Світлини Юліана Дороша на сторінках львівської періодики (на прикладі журналу «Література і мистецтво) - Нестайко, Маркіян (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2022)
Розкрито особливості фотографії як мистецького напряму та складової періодичного видання, виокремлено характерні риси світлин, які використовують як ілюстрації до журналістських текстів. Особливу увагу зосереджено на розвитку фотографії у першій половині минулого століття. На конкретних прикладах проаналізовано самобутній мистецький стиль та художні прийоми, які Юліан Дорош (1909–1982) використовував для створення ілюстративних фотографій на сторінках львівської періодики, зокрема видання «Література і мистецтво». На основі дослідження виокремлено способи та форми відтворення кольорових картин за допомогою чорно-білих світлин.