Між естетикою та ідеологією: компаративні студії прижиттєвої пресової стефаникіани - Комариця, Мар’яна (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2021)
Висвітлено два вектори рецепції творчості Василя Стефаника — естетичний та соціологічний — у часописних публікаціях, що вийшли за життя письменника. Своєрідною точкою відліку є публікація в «Літературно-Науковому Вістнику» (1904) статті Софії Русової «Старе й нове в сучасній українській лїтературі» у перекладі з російської Івана Франка та з його коментарем. У ній протиставлено В. Стефаника як «поета страшного сучасного економічного положеня народа в Галичині» його вмінню передати внутрішню психологію персонажів та створити потужне емоційне тло. У розвідці простежено розвиток цієї двовекторності у 20–30-ті роки ХХ ст. Серед авторів літературно-критич¬них статей і рецензій — Остап Грицай, Богдан Лепкий, Вацлав Морачевський, Клим Поліщук, Петко Тодоров, Іван Труш, Леся Українка та ін.