МИХАЙЛО РУДНИЦЬКИЙ ТА ВАСИЛЬ СТЕФАНИК: СВІТЛА І ТІНІ СТОСУНКІВ - Когут, Софія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2021)
Висвітлено непрості багаторічні стосунки М. Рудницького та В. Стефаника. Їхнє спілкування ніколи не було рівним і однозначним. Були у ньому активні фази і періоди тривалого мовчання, світлі моменти, а також непорозуміння і конфлікти. Критик вважав Стефаника справжнім митцем, захоплювався виразністю і лаконічністю його стилю. Багато уваги приділяв питанню рецепції творчості письменника. М. Рудницький взяв на себе роль посередника між Стефаником і його читачами, своєрідного «менеджера» чи літературного агента. Часом це призводило до непорозумінь. У статті розглянуто кілька неоднозначних епізодів їхніх стосунків.