Казимир Марія Шептицький (Блаженний о. Климентій Студит): політик, дідич, суспільний діяч та господарник - Стемпень, Станіслав (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2020)
Наприкінці ХІХ століття посилився процес формування національної свідомості серед українського та польського населення, національні активісти обох народів почали наполегливо пропагувати потребу в етнічному сепаратизмі, видобуваючи із скарбниці національної культури ті елементи, які підкреслювали їхню самобутність. У таких умовах 17 листопада 1869 р. народився Казимир Марія Шептицький. Його батько, будучи вже в літах, хотів, щоб син якомога швидше зайнявся справами маєтку, оскільки вбачав у ньому хорошого господарника з фаховою освітою та вмінням розв’язувати економічні проблеми. З цією ж метою він прагнув познайомити сина із середовищем землевласників. Казимир прихильно ставився до батьківських планів, оскільки, незважаючи на свою високу релігійність, спочатку не виявляв наміру присвятити себе душпастирській справі. На тлі духовної спадщини обох народів (українського і польського) представлено постать отця Климентія (Казимира) і його діяльність як особи світської, та в подальшому, як особи духовної. Особливу увагу приділено характеру реалізації Шептицького в декількох суспільних галузях — у політиці, економіці, громадській та просвітній діяльності. Подано огляд громадських обов’язків Шептицького, його участь у роботі політичних організацій, праці у багатьох галузево-професійних товариствах, а також утримання в зразковому стані власних сільськогосподарських угідь у Дев’ятниках і активної участі в справах місцевої громади. З набутим досвідом та визнаним авторитетом у галицькій та загальноавстрійській сферах економіки, Казимир Шептицький зміг би досягти вагомих позицій не лише в економічному, а й у політичному житті. Однак у віці 42 років він вирішив відмовитися від світського життя і віддав себе священицтву.