До питання стосунків братів Шептицьких і євреїв - Матковський, Іван (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2020)
Історія стосунків родини Шептицьких і єврейського народу сягає тих давніх часів, коли представники роду Шептицьких займали високі та почесні світські та церковні посади, а євреї чи то на запрошення короля Данила Галицького, чи то короля Казимира Великого починали будувати у Галичині свій світ. Через все життя братів Шептицьких — Митрополита Андрея та бл. свщмч. Климентія — біжить нитка співпраці з євреями. На основі архівних матеріалів зроблено спробу реконструювати основні моменти цих стосунків та продемонструвати, що порятунок братами Шептицькими євреїв у часи Голокосту — не випадковість або цинічний розрахунок, а закономірність, джерелом якої була добросусідська та християнська традиція, якій вірні були Шептицькі.