Художник Михайло Шалабавка — автор портрета Климентія Шептицького - Купчинська, Лариса (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2020)
На основі вивчення архівних матеріалів і досліджень сучасних науковців висвітлено життєвий і творчий шлях маловідомого українського фотографа і живописця першої половини ХХ ст. Михайла Шалабавки. Завдяки аналізу листів митця до Митрополита Андрея Шептицького наведено нові факти, які увиразнюють його участь у громадському житті та становленні української школи фотографії. Зазначено, що він у світлинах зафіксував національно-визвольні змагання українського народу початку ХХ ст., життя і побут Бойківщини. Окрему увагу приділено фотопортретам, які зберігаються у фондах ЛННБ України ім. В. Стефаника. Доведено, що всі вони виконані відповідно до вимог часу. М. Шалабавка практикувався у живописі, виконав «Портрет Климентія Шептицького», який підсумовує його багатоаспектний досвід.