Іван Крип’якевич як колекціонер і дослідник книжкових знаків - Литвин, Тамара (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2019)
Розглянуто творчий доробок відомого українського історика, книгознавця і колекціонера Івана Петровича Крип’якевича (1886–1967) про особливість виникнення і функціонування рукописних і друкованих екслібрисів — власницьких знаків особи чи установи, їх бібліотек (збірок, колекцій) на українських землях. За матеріалами публікацій вченого, його епістолярію з архіву відділу рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника розкрито тематичні характеристики жанру в контексті суспільно-політичних і мистецьких процесів середньовіччя нової і новітньої доби. Зокрема, проаналізовано неопубліковані листи художників Олени Кульчицької і Лева Геца, музеолога Івана Шпитковського, мистецтвознавця Адалаїди Артюхової, бібліофілів Ярослава Стешенка, Миколи Іванченка та ін., які допомагають краще зрозуміти і відтворити функціонування персонального або корпоративного книжкового знака 1910–1960 рр.