Українська еміграційна чеськомовна періодика Чехословацької Республіки 1920-х років - Блавацький, Сергій (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2015)
Зроблено спробу ідентифікувати, систематизувати та проаналізувати українську чеськомовну періодику Чехословаччини 1920-х рр. Вперше в український журналістикознавчий дискурс введено шість українських чеськомовних видань міжвоєнної доби: «Ukrajinská tisková služba» (Прага, 1920), «Hlas utlačovaného slovaná» (Гораждьовіце; Сущіце, 1922), «Hlas Ukrajiný» (Сушіце; Пісек, 1923–1924), «Ukrajinský Union» (Praha, 1924–1925), «Ukrajinskė národní právo» (Brno, 1927). Здійснено класифікацію цих видань за видавцем, окресленоїхніфункції тасформульованоперспективидослідження.