Подільський художник Ян Ігнацій Машковський: штрихи до творчої - Купчинська, Лариса (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2015)
Статтю присвячено творчості Яна Ігнація Машковського, художника західноукраїнських земель першої половини ХІХ ст. Розглянуто маловідомий Альбом, до якого увійшло 30 акварелей митця із зображенням одягу різних століть. На базі аналізу творів, які тісно пов’язані з Поділлям, розкрито маловідому сторінку творчої біографії митця, його послідовний і зацікавлений погляд на історію і культуру народу. Висвітлено індивідуальний внесок митця у вирішення актуальних проблем часу, створення ним образотворчих документів великої художньо-історичної і науково-пізнавальної вартості.