Публіцистика «Нашого современника» як джерело дослідження історичної пам’яті та синтезу історіософських ідей для нових політичних цілей сучасної Російської Федерації - Коник, Анастасія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2014)
Проаналізовано актуальні питання, розглянуті на шпальтах журналу «Наш современник», у тому числі тяжіння до унікалізації, іншості, історичної ролі та місії Росії в світі із залученням ресурсу історичної пам’яті та квазіісторичних ідей, з метою виправдання дій і поведінки влади у державотворчих процесах РФ у минулому та сьогоденні.