Епістолярна спадщина Олександра Барвінського як джерело дослідження історії української освіти і професійних учительських товариств - Домбровська, Єлизавета (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2013)
На матеріалах листування відомого українського державного та громадського діяча і вченого Олександра Барвінського, яке зберігається у родинному архівному фонді Барвінських у відділі рукописів ЛННБ України ім. В. Стефаника, простежується історія заснування і функціонування української школи, становища вчителів, їх об’єднань і товариств, а також часописів, які видавали ці об’єднання. Листи О. Партицького, Р. Заклинського, І. Ющишина та багатьох народних учителів стосуються історії заснування учительських товариств — «Українського (Руського) Педагогічного Товариства» та «Взаїмна Поміч українського вчительства Галичини». У листах Г. Цеглинського, А. Алиськевича, перемишльського єпископа К. Чеховича та ін. відображена історія заснування і функціонування українських гімназій та учительських семінарій.