Роль Михайла Демковича-Добрянського у виданні «Енциклопедії Українознавства» (1950−1980-ті роки) - Кравець, Данило (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2024)
Енциклопедії та енциклопедичні видання є важливою складовою будь-якої національної науки та культури. У другій половині ХХ століття в умовах панування радянського режиму в Україні вільна наука розвивалася лише в середовищі української діаспори. «Енциклопедія українознавства», що виходила впродовж 1950–1980-х рр. під егідою Наукового товариства ім. Шевченка у французькому Сарселі, є одним із найбільших здобутків української науки. Метою статті є проаналізувати вклад публіциста, журналіста та історика М. Демковича-Добрянського до створення та редагування «Енциклопедії Українознавства». Завданнями пропонованої наукової публікації є подати біографію М. Демковича-Добрянського, охарактеризувати його співпрацю з головним редактором енциклопедії В. Кубійовичем. У результаті проведеного дослідження доведено, що М. Демкович-Добрянський брав активну участь у редагуванні та рецензуванні особливо суперечливих статей-«гасел», що стосуються історії Другої світової війни та української діаспори – «Українська Національна Рада у Львові» (1941 р.), «Українська Національна Рада у Києві» (1941 р.), «Українська Національна Рада» (1947–1978 рр.), «Українська Народна Республіка», «Український союз Хліборобів Державників», «Фольксдойчі», «Український Національно-Державний Союз», «Франк (Frank) Ганс» та ін. Важливим вкладом М. Демковича-Добрянського до «Енциклопедії Українознавства» були його великі статті «Великобританія» та «Нація». У своїй статті «Візитна картка нації» він охарактеризував важливість енциклопедії для української науки та описав свої враження від робочого процесу над її створенням. Вивчення вкладу окремих представників діаспори до створення «Енциклопедії українознавства» є перспективним напрямком подальших наукових досліджень, адже розкриває нові сторінки в історії української науки загалом.