Джерела до біографії Юліана Опільського у відділі рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника - Різун, Назар (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2024)
У статті класифіковано й проаналізовано документи, які висвітлюють життєпис визначного українського письменника Юліана Опільського (літературний псевдонім Юрія Львовича Рудницького, 1884–1937). Ці джерела зібрала в одну колекцію його донька Анна Рудницька. Нині вони є частиною архіву № 360 «Рудницький Юрій Львович (Юліан Опільський) (08.10.1884–09.02.1937) – письменник, романіст, педагог», що зберігається у відділі рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника. До цієї об’ємної колекції належать біографічні документи, рукописи неопублікованих і опублікованих праць, листи, фотознімки та інші важливі джерела, які містять цінні свідчення про освіту, особисте життя, професійну й творчу діяльність Ю. Рудницького, висвітлюють його родинні стосунки. Результатом наукового опрацювання документів особового архівного фонду стало створення двох описів, кожен з яких складається з двох розділів. До опису № 1 «Біографічні та родинні документи» увійшли шкільні атестати Ю. Рудницького, свідоцтва про участь у колоквіумах та університетський диплом, його лист до майбутньої дружини (М. Кордюк) і свідоцтво про вінчання, документи з місця праці (Академічної гімназії у Львові) тощо. Також сюди належать документи родичів письменника, зокрема батьків, братів і сестри, дружини та її родичів і дітей – доньки й сина. До опису № 2 «Документи творчої діяльності та робочі матеріали» належать рукописи творів письменника («Ідоли падуть», «Опирі», «Роман з часів Пунічних воєн» та ін.), а також зроблені в студентські роки виписки з філософської літератури, вирізки з картами та укладений під час праці вчителем у гімназії німецько-український словник. Хронологічно колекція охоплює період 1860–2003 рр. Вивчення цих документів дає змогу повніше й достовірніше відтворити життєвий шлях та об’єктивніше оцінити багатогранну інтелектуальну спадщину Ю. Рудницького, цілісніше осмислити історію української літератури.