Печатки сільських громад Бірчанського повіту 1876 р. (із фондів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника) - Голій, Роман (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2024)
Подано опис 52 печаток сільських громад Бірчанського повіту, поставлених на документі 1876 р. Більшість із них вперше впроваджено до наукового обігу. Під час опису печаток застосовано методи дипломатики, археографії та епіграфіки. Кожен опис складається з таких категорій: номер у переліку громад на документі, назва громади, форма печатки, її розміри, матеріал, колір, зображення, напис (легенда), тип, вид різьби й особливості відбитка. Зроблено також загальну характеристику документа та сфрагістичний аналіз описаних печаток. Особливу увагу звернено на датування толок, типологію печаток та групування їх за стилями авторського виконання. Толоки з контррельєфом є зазвичай давнішими, ніж толоки з випуклим рельєфом, та належать переважно до емблематичного типу, трапляються також відбитки гербового і довільного типів. Печатки з випуклим рельєфом мають довільний тип, причому декор на усіх – той самий (суцвіття з двома листками). Серед контррельєфних толок можна виділити кілька авторських стилів. Печатки з випуклим рельєфом виготовлені за одним зразком і фактично втратили свої індивідуальні риси.