Європейські вчені-гуманітарії у Науковому товаристві імені Шевченка: українознавчий дискурс - Ільницька, Луїза (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2023)
Розглянуто наукову діяльність Наукового товариства імені Шевченка у Львові (1892–1939) у загальноєвропейському контексті, зокрема публікації європейських учених-гуманітаріїв у базовому серіальному виданні Товариства – «Записках Наукового товариства імені Шевченка», популяризацію наукового доробку Товариства зарубіжними членами НТШ в іноземних періодичних виданнях. З’ясовано ключові питання наукових діалогів і дискусій між українськими і зарубіжними вченими на сторінках «Записок НТШ» – автохтонність українського народу як нації, самостійність української мови серед інших слов’янських мов, походження слов’ян. Проаналізовано також листування провідних діячів НТШ Михайла Грушевського, Івана Франка, Володимира Гнатюка із зарубіжними вченими – Ватрославом Ягичем, Любором Нідерле, Раймундом Кайндлем, Бодуеном де Куртене, Альфредом Єнсеном, Олексієм Шахматовим, Володимиром Перетцом як один із важливих чинників співпраці Товариства з європейським науковим світом.