Михайло Грушевський про українське письменство: просопографічний аспект - Когут, Софія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2023)
Висвітлено тему некрологів українських письменників пера Михайла Грушевського. Проаналізовано питання термінології, зокрема, розуміння жанру некролога, його типології та призначення, трактування некролога як просопографічного жанру. Досліджено некрологи українським письменникам, які писав М. Грушевський, не лише як інформаційне, біографічне та історико-літературне джерело, а й як документ історичної пам’яті, який містить власні оцінки спадщини померлої особи, приватні спогади та роздуми, тож, попри доволі вузькі та утилітарні, а навіть ритуальні теоретичні межі жанру, може вважатися особистісним текстом, що відображає біографію та характеристику творчої спадщини померлої особи і характеризує автора некролога. Зважаючи на масштаб та вагу особистості Михайла Грушевського, цей аспект видається особливо цікавим і цінним для дослідження історії української літератури та культури загалом.