Наукове товариство імені Шевченка і Богословське наукове товариство: виміри співпраці у 20–30-х роках XX ст. - Пірко, Марія (Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, 2023)
Проаналізовано наукову і видавничу співпрацю членів Наукового товариства імені Шевченка та Богословського наукового товариства у 20–30‑х роках ХХ ст. на основі друкованої продукції цих установ. Низка їхніх видань висвітлює характер діяльності товариств, визначає їхню роль і місце в тогочасному суспільно-культурному житті, а також була запорукою успішного розвитку і процвітання українства, репрезентації національної науки на світовій арені. Періодика і наукова література НТШ і БНТ містять ґрунтовні дослідження богословів, істориків, літературознавців, мовознавців, громадських та культурних діячів старшого й молодшого покоління, доповнені хронікою подій та ілюстративним матеріалом. Друковані видання викликали зацікавлення учених і широкого кола інтелектуалів – світських та духовних, що засвідчують численні відгуки про них у пресі.